Metabolic Typing kostrådgivning

Metabolic Typing är den enda metoden i världen som verkligen ser till dig som unik individ och till dina unika näringsbehov. Våra kroppar hanterar alla näring och föda på olika vis i den kemiska processen som omvandlar näring till energi. Vi är lika olika där som vi har olika fingeravtryck!

Genom att testa dig får vi fram DINA unika behov av näring och kan på så sätt hjälpa din kropp att bygga hälsa från grunden istället för att fokusera på symptom. Metabolic Typing har 2 sidor, dels vilken sorts mat du ska äta (vitt eller rött kött, vit eller fet fisk etc) samt i vilka proportioner just du ska äta proteiner, kolhydrater och fett.

Genom att äta enligt din unika Metabolic Type kommer du att:

 • Nå din idealvikt naturligt genom att kroppen kommer i balans.
 • Få ökad energi
 • få bort sötsug
 • må BRA inombords
 • få ökat immunförsvar
 • i förlägningen motverka och trycka tillbaka svåra sjukdomar
 • förbättrad mage-tarmfunktion
 • övervinna humörsvägningar och depressioner
 • få ökad prestationsförmåga
 • få klarare hy
 • få vackrare utseende.

Jag har själv blivit testad och ätit enligt mina rekommendationer och har aldrig mått så bra som jag gör nu. Eftersom jag har gått igenom alla faser själv vet jag hur jag ska hjälpa dig på bästa sätt!

Läs mer om Metabolic Typing under de olika rubrikerna.

 

 

Vad är MT?

 

Metabolic Typing betyder ämnesomsättningsbestämma. Genom ett stort frågeformulär som sedan analyseras av ett institut som heter Healthexcel i USA får man fram vilken av dina fundamentala homeostatiska system som dominerar i din kropp (homeostatiska system är t ex systemet som reglerar blodsockret eller centrala nervsystemet). Dessa system påverkas av födan vi äter och de strävar efter att vara i balans. Om vi då äter mat som skapar obalans i systemet kan det inte fungera optimalt och hjälpa kroppen hålla sig frisk. Metabolic Typing har i dess nuvarande form med möjlighet att få utvärdering genom tester och via internet funnits tillgängligt i USA och England under ca 5 års tid. Systemet börjar sprida sig och ToppForm Halmstad är en av endast TVÅ ställen i Sverige som kan tillhandahålla denna teknik. Metabolic Typing bygger få seriös vetenskap av några av vår tids ledande medicinska forskare, människor som är välkända för sina banbrytande insatser inom näringsforskningen (t ex: Dr Roger Williams, Dr Weston Price, Dr William D Kelley, Frances Pottenger, George Watson Ph. Dr). Mannen som har sytt ihop all forskning till dagens system heter Bill Walcott.

METABOLIC TYPING GER JUST DIG DE VERKTYG DEN BEHÖVER FÖR ATT NÅ OPTIMAL HÄLSA!!

 

 

Hur kan MT hjälpa mig?

 

Genom att ge din kropp just de unika näringsämnen och just den rätta propotionen av proteiner, fett och kolhydrater som den behöver kommer den att utvinna energi på mest optimalt sätt. Genom optimal energi som den använder till att hålla alla organ i funktion, förse alla celler med den näring de behöver och hålla organen i balans. Du kommer att märka det genom att:

 • Du blir piggare
 • Du får inga hastiga humörsvagningar
 • Du kommer att nå din idealvikt
 • Du blir nästan aldrig sjuk (ökat immunförsvar)
 • Du kommer att se bättre ut (klarare hy, friskare hår o naglar mm)
 • Du kommer att MÅ BRA både fysiskt och psykiskt.

Men jag mår bra o behöver inte ändra min kost, kanske du tänker.

Allting är relativt, du kanske inte är sjuk eller har överviktsproblem men kanske andra saker som man i normala fall inte alls förknippar med kosten såsom: mjäll, allergi, torra ögon, täppt i näsan, ont i ryggen, hälsporre, spruckna hälar, energidippar på eftermiddagen, raseriutbrott mm. Alla ovanstående är symptom på obalanser i kroppen som kan regleras genom att du äter den kost som stimulerar rätt system som skapar balans!

 

 

Behöver jag rådgivning?

 

En rådgivare inom Metabolic Typing hjälper dig att tolka svaren från ditt test. Han/hon hjälper dig att komma igång och ni bestämmer tillsammans hur Metabolic Typing ska introduceras i ditt vardagliga liv. Du får hjälp med att finjustera mängderna av kolhydrater, fett o proteiner du ska äta, vilka tecken du ska vara uppmärksam på, hur det känns när kosten verkligen tar dig i rätt riktning mot ett friskare liv. En Certifierad MT rådgivare är specialutbildad och kommer att vara med dig hela vägen från ruta 1. Du gör resan mot ett bättre liv tillsammans med rådgivaren som finns som ett stöd hela vägen. Förutom kosten hjälper rådgivaren dig med stressreducering, avslappningsövningar, energiskapande övningar samt övriga livsstilsförändringar.

 

 

Hur ser testresultatet ut?

 

Med det mer avancerade testet kommer du att få ca 30-40 sidor med information om hur din kropp fungerar och hur du ska göra för att få den att fungera optimalt. All information är på engelska med sammandrag översatt till svenska. Du och rådgivaren går igenom hela testresultatet.

Den enklare testversionen inkluderar matlista med den mat som fungerar bäst för din kropp samt annan information på ca 5 sidor A4.

 

 

Måste jag träffa rådgivaren personligen?

 

Nej, du behöver inte träffa rådgivaren personligen. Om du bor långt borta går det lika bra att ta all rådgivning, med samma upplägg som då man träffas personligen, via telefon samt ta överföringen av information via e-mail. Ett måste om du bor långt borta är dock att du har tillgång till e-mail.

 

 

Är det krångligt att följa Metabolic Typing?

 

Nej, det är inte krångligt. Det tar lite tid innan man blir bra på att lyssna på sin kropp så man lär sig känna igen de signaler den ger när man ätit rätt respektive fel men sedan är det ett fantastiskt instrument. Du behöver inte väga o mäta någon mat utan du lär dig vilka proportioner som passar dig. Det är ett lite annorlunda sätt att tänka om man jämför med alla andra kostrådgivningar som är av typen ”one size fits all” men har man lärt sig det är det som om man aldrig hade gjort annat och du kommer verkligen att känna en skillnad.

 

Testet

Så här funkar det!

 • Boka tid med din rådgivare!
 • Innan första mötet får du i uppdrag att under 2 veckor anteckna allt vad du äter och hur du mår innan och efter du har ätit. Färdiga anteckningsblad med kryssrutor finns för att göra det enkelt för dig.
 • Första träffen med rådgivaren sker enskilt då ni går igenom testet med alla frågorna som du sedan fyller i hemma vid datorn och skickar iväg över internet eller fyller i på papper så skickar rådgivaren iväg det åt dig. Vi pratar även mer ingående vad Metabolic Typing är för något och vad det innebär för dig.
 • Andra träffen sker också enskilt och ni går igenom testresultatet som har kommit tillbaka från USA. Du själv och rådgivaren bestämmer själva hur snabbt och på vilket sätt Metabolic Typing ska integreras i ditt liv.
 • Därefter bestämmer vi tillsammans hur ofta och hur mycket hjälp/stöttning du behöver i fortsättningen. Jag rekommenderar å det starkaste regelbunden uppföljning då det har överlägset bäst resultat vad gäller hur du ska lyckas med de förändringar du bör göra. Undan för undan introducerar vi nya steg i ditt liv och du lär dig känna efter hur din kropp fungerar och reagerar på sin kost.
 • Gör gärna testet ihop men en vän eller partner eller barn. Ni kommer ner i pris och det är enklare att ha någon att bolla med eller att hela familjen har samma tankegångar!

 

 

Mer information om Metabolic Typing?

 

Om du vill ha mer information om Metabolic Typing kan ni gå in på www.metabolictyping.info eller maila till mig på toppformhalmstad@gmail.com

Allmän info i PDF form hittar du här!

Detaljerad info och upplägg hittar du här!

...Tack Ulrika för ett proffsigt och lättsamt möte och en insikt i vad som är rätt och bra för mig! Det har förändat mitt liv totalt. Jag har mycket mer energi och
är pigg och glad även på eftermiddagarna, ingen huvudvärk längre och jag känner mig tillfreds efter måltiderna.

Varmt tack!"

Anna Hoffert